Att äta god mat och dricka en god dryck som passar till är för många livet. Om du uppskattar god mat och dryck ska du kolla in grapevine.se som är en plats där du kan få massvis med inspiration. Det finns goda recept, dryckestips, reportage och mycket mer på grapevine.se som du kan ta del av. När inspirationen tryter och lyser med sin frånvaro är det bara att surfa in på grapevine.se.

Hitta rätt kombinationer

Även om du uppskattar god mat och dryck som exempelvis vin är det inte alltid enkelt att få till den rätta kombinationen. Men med små knep kan du bli en mästare på att matcha vin med rätt mat. Fett i maten gör generellt att du kan välja ett vin som är av det fylligare slaget medan det om maten är salt behövs mer syra. Är maten åt det sötare hållet är ett vin som är minst lika sött ett bra val.

Viss mat går inte ihop med tanniner

Om du gillar het mat som är mycket stark ska du undvika viner som har mycket tanniner i sig. Stark mat med mycket hetta kräver ett vin som är fruktigt och gärna med lite sötma. Beska maträtter går inte heller jättebra ihop med vin som innehåller mycket tanniner. Då är det bättre att välja ett fruktigt vin. Umami passar också bäst med viner som är åt det mer fruktiga hållet. Det kan vara svårt att komma underfund med hur smaker och vin fungerar ihop men genom att utgå ifrån grundreglerna kan du komma långt. När det kommer till mat och vin gäller det att experimentera och på så sätt lära dig vad som passar och inte. Sedan finns det mängder med tips och inspiration kring mat och vin.

Andra drycker till mat

Men det finns inte bara vin som goda drycker till mat. Ibland passar det bättre med öl som till exempelvis bibimbap som är en koreansk rätt med mycket hetta och inslag av umami. Till många maträtter och efterrätter passar även cider med olika smak. Som med vin gäller det att testa dig fram till vad som passar till vad. Det viktiga när du ska kombinera mat och dryck är att du väljer dryck som du gillar och uppskattar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *