Oavsett om man arbetar i ett kök eller om man ska laga mat hemma är det klokt att hålla koll på hygienen. Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om vad som gäller för hygienen vid arbete i till exempel storkök. Hemma finns inga direkta regler men det blir mycket trevligare att äta maten om man vet att den är hygieniskt tillagad.

Korta naglar

I de flesta restauranger måste man ha korta och rena naglar för att få arbeta med maten. Lösnaglar accepteras inte. Anledningen till att naglarna ska vara korta är att det samlas mycket smuts under naglarna och det är svårt att få rent under en lång nagel.

Uppsatt hår

Att få hår i maten är inte omtyckt. Därför ska det alltid vara uppsatt och i hårnät om man arbetar på en restaurang. Även hemma är det bra att sätta upp håret. Personer med kort hår bör använda keps eller hårnät.

Rena kläder

Kläderna ska alltid vara rena när man lagar mat. I storkök ska kläderna endast användas i köket. När man ska stå i köket hemma har man antagligen inte kläder som bara används vid matlagning men det kan vara fräsch att se till att de är rena innan matlagningen börjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *