Många tror att mat är helt ofarligt att äta. Vissa går till vissa restauranger som helst, och andra menar att så länge maten ser bra ut är den inte farlig. Det är dock inte riktigt sant. Sjukdomar kan spridas med mat även om den ser fräsch ut. Här tar vi upp mer kring det.

Salmonella

Salmonella sprids ofta via kyckling och ägg. Det är ofta när kycklingen inte värms upp ordentligt som sjukdomen sprids, eller när man inte är noga med att rengöra knivar, skärbrädor och annat i samband med tillagningen. Salmonellabakterierna dör vid tillagning och risken att bli smittad av rätt tillagad kyckling är nästan obefintlig.

Matförgiftning

Att drabbas av matförgiftning är vanligt och hos 1177.se kan man läsa mer om symtomen. Ofta drabbas man av kräkningar och diarré kort efter att man ätit maten. Matförgiftning kan orsakas av dåliga ingredienser eller av bakterier som hamnat i maten. Om det handlar om dåliga ingredienser är det inte säkert att uppvärmning hjälper.

Drabbas man av matförgiftning efter att man ätit på restaurang bör man anmäla det till den aktuella kommunen så de kan göra en inspektion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *