Mat är mer än bara bränsle till kroppen. Att äta en riktigt god måltid och dricka ett gott vin till är i många fall oslagbart. När vinet är perfekt matchat till maten och allt gifter sig kan du få en smakupplevelse utöver det vanliga. För att veta vilket vin som passar till olika maträtter är det en bra idé att läsa på om olika viner och framförallt testa olika viner. Genom att beställa en vinlåda kan du enkelt och smidigt prova olika viner. En vinlåda innehåller allt från fem till tio flaskor vin. Det finns olika teman på vinlådorna som exempelvis sommarspecial, sommarbubbel, midsommarspecial och sommarmix. Kategorierna varierar efter årstid och det finns även klassiska vinlådor med rött vin och vita viner.

Mat och vin kan lyfta varandra

När du testar olika viner kan du dels komma underfund med vad du gillar för typ av viner men även komma fram till vilka viner som passar till olika maträtter som du gillar. Mat och dryck ska lyfta varandra. För att inte vinet och maten ska slå omkull varandra gäller det att välja rätt råvaror och livsmedel till rätt vin och det är lättare sagt än gjort. Det finns egentligen inget rätt eller fel när det kommer till mat och vin, alla har olika smaklökar. Men det finns några bra tumregler som du kan ta med dig när du ska kombinera vin och mat för att få en riktigt bra smakupplevelse.

Olika smakämnen

Generellt är det så att lätta viner passar till lätta maträtter och vice versa så passar tunga viner till mat som är maffig. Det finns fyra grundsmakämnen som är sött, surt, beskt och salt. Sedan finns även umami som är värt att tänka på när du ska laga mat. Det är ett smakämne som har kommit mer på senare år och är vanligt i olika asiatiska maträtter. Smakämnena påverkar maten och vinet.

Smakämnena tillsammans med vin och mat

Sött minskar sälta men sötma kan även förhöja syra och strävhet. Ett sött vin kan ta fram både syra, strävhet och beskhet i en maträtt medan sötman som finns i vinet minskar. En maträtt som har en hög syra kan faktiskt deformera ett vin som har en hög syra och är torrt, så att det nästan upplevs som sött. På grund av det ska du tänka på att balansera sötma och syra i maten för att det inte ska påverka vinets karaktär allt för mycket. Beska i mat kan höja beskheten i ett vin men det kan även minska smaken av syra. Om du ska servera en maträtt som är salt är det en bra idé att servera ett vin som har en högre syra som kan möta sältan. Sälta i mat kan göra att vinet upplevs som mindre strävt och med mindre syra. När du tar med dig detta kommer du att komma långt när du ska kombinera mat och vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *