Finns det något godare än en knäckemacka med smör och en god ost? I all sin enkelhet är nämligen knäckebröd otroligt gott. Många undrar dock om knäckebröd är nyttigt och även vad det innehåller. Det ska vi försöka bena ut i den här texten.

Är det mjöl i knäckebröd?

Att äta glutenfritt har blivit allt mer populärt. Vissa gör det av medicinska skäl då de är glutenintoleranta, medan andra bara tycker att de mår bättre av det. Det är dock viktigt att påpeka att det inte finns någon forskning som pekar på att gluten skulle vara dåligt för den som inte är glutenintolerant. Det är emellertid vanligt att människor googlar och funderar om knäckebröd är glutenfritt att döma av statistiken. Så hur är det egentligen, är det något mjöl i knäckebröd, eller är det glutenfritt? Svaret på frågan är: Ja, det är mjöl i knäckebröd. Oftast. Tänker man på vanligt, traditionellt knäckebröd så innehåller det ganska mycket rågmjöl, men även andra mjölsorter. Idag finns dock mängder av olika knäckebröd, till exempel bröd bakat på havre och vete, men det går faktiskt också att få ett glutenfritt knäckebröd. Hos Wasa hittar du ett gott glutenfritt knäckebröd som gör att du som glutenintolerant inte behöver känna dig utanför när andra avnjuter en god knäckemacka. Det passar till exempel utmärkt på sommaren när man ofta äter knäckebröd, ost och sill. Komplettera förresten gärna anrättningen med en glutenfri öl också så blir det extra gott.

Så bakas knäckebröd

Nu när du vet vad knäckebröd innehåller kanske du också är sugen på att veta hur det bakas. Egentligen är det inte någon större skillnad på hur man bakar knäckebröd och vanligt bröd. Det första man gör är att sätta en deg. Den kavlas sedan ut tunt och gräddas i konditoriugnar. Brödet blir hårt just för att det är så tunt. Förr i tiden hängde man upp knäckebrödskakorna på störar i taket för att de skulle hålla sig torra och krispiga. Det skyddade dessutom brödet från möss och andra oinbjudna gäster. Det är emellertid inget vi behöver göra idag. Idag kan du istället gå in i en affär och välja ditt favoritknäckebröd och sedan tryggt förvara det i skafferiet hemma.

Eftersom det finns så många varianter av knäckebröd är det också roligt att testa något nytt ibland. God mat är ju som bekant ett av livets glädjeämnen. Vad sägs om knäckebröd med chiafrön, eller ett knäckebröd med extra mycket fullkorn? Båda dessa varianter smakar underbart och fungerar utmärkt som grund till en god avokadomacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *