Oavsett hur god middag du lagar så smakar den förmodligen ännu bättre med en god munhälsa. Det är inte kul att distraheras av tandproblem eller andra obehag i munnen, som kan störa måltiden. Så för att förebygga sådana problem och njuta av maten i lugn och ro kanske det bara krävs lite eftertanke i vardagen.

Det mesta i livet handlar dock om balans, och även om du vill ta hand om din tand- och munhälsa så kanske du inte hade tänkt sluta äta vissa rätter ändå. Som tur är finns det även bra produkter mot ilningar i tänderna och andra produkter som kan hjälpa till att stärka emaljen. Produkterna du väljer för din munhygien är viktiga, och det finns även de som kan förebygga karies.

Mat och tänder

Det finns även bra mat för tänderna, som du kan äta med extra gott samvete ur hänsyn till tänderna. Bland annat är äpple och morot bra då de kan öka salivproduktionen när du tuggar dem. Så kanske kan dessa ersätta ett mindre nyttigt mellanmål? Viktiga livsmedel att undvika eller dra ner på är givetvis socker men även mat med hög syra. Det är dock inte bara vad du äter som påverkar tänderna, utan även hur ofta du äter. Även du som vindrickare kan undvika rödvinständer med några knep. Genom att undvika att småäta kan du främja din munhälsa. Men för både kropp, sinne och tänder så är det som bekant viktigt att äta varierat så att du får i dig tillräckligt näringsrik mat med bra vitaminer och mineraler. Om kropp, själ, tänder och smak finns i åtanke när matsedeln planeras så finns nog goda chanser att hitta en bra balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *