I dag har det dykt upp allt fler finare restauranger ute i samhället. Det har blivit mer populärt att äta ute och många vill spendera lite extra pengar på att äta riktigt bra när de väl går ut och äter. Men om man vill arbeta på en finare restaurang krävs det betydligt mer än om man vill arbeta på snabbmatsrestauranger. På en finare restaurang måste du ha utbildning inom ämnet och du måste också gilla att arbeta med mat.

Regler för klädsel

På en finare restaurang kan du inte springa runt i jeans som anställd. Här kommer det att finnas regler för klädseln. I regel har alla matchande kläder och de ska vara rena och prydliga. Slips kan förekomma, liksom fluga. Serveringspersonalen ska se proper ut, hår ska vara uppsatt och eventuellt skägg ansat och välskött.

Tillstånd för att servera alkohol

Anställda på finare restauranger behöver i regel utbildning i alkoholservering. Ofta finns en sommelier som har ansvar för viner och annan alkohol men även bartender och serveringspersonal samt hovmästare bör ha utbildningen. På de flesta finare restauranger förväntar sig gästerna att de kan beställa in vin redan från början och då är det bra om gästen inte behöver vänta på att sommelieren ska bli färdig med ett annat bord.

Olika anställda gör olika saker

Större finare restauranger har många anställda för att allt ska fungera. Här har varje personalgrupp sin egen uppgift. Kocken ska laga mat, serveringspersonalen bär ut maten och serverar den, hovmästaren placerar gäster vid borden och så vidare. Det förekommer ytterst sällan att en servitör diskar, och hovmästaren tar sällan betalt.

Krav på utbildning

All personal behöver ha utbildning för att allt ska fungera. Personalen kan inte springa runt och inte veta vad de ska göra när restaurangen är full med gäster. Du kan läsa om vilken utbildning som krävs hos Framtid. Exakt vilken utbildning som är relevant varierar beroende på vad du vill arbeta med i restaurangen. En kallskänka behöver inte samma gedigna utbildning som kocken, och sommelieren behöver inte kunna diskmaskinen.

Ett undantag från kraven på utbildning kan vara disk- och städpersonal. De behöver vara duktiga på att få porslin, glas, bestick och lokaler rena. Ofta är de inte heller ute bland gästerna och om något går fel går det inte ut över en gäst. Det viktiga är att gästerna blir nöjda.

Striktare meny och servering vid bordet

På finare restauranger sker servering vid bordet. Man blir inte uppropad för att hämta sin mat utan en servitör bär ut den och berättar vad som serveras. Menyn tenderar också att vara något striktare. Anpassningar kan göras till en individuell gäst men ofta följer menyn som helhet en röd tråd. Man hittar inte pannkakor på en finrestaurang annat än möjligen på barnmenyn till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *