Att arbeta på snabbmatsrestaurang har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Visst kan det vara ett slitsamt yrke men å andra sidan får man också bra erfarenheter inför framtida arbete.

En anställd har flera arbetsuppgifter

På snabbmatsrestauranger har en anställd ofta flera olika arbetsuppgifter. Personalen som tar betalt i drive thrun kan också vara med och laga maten och packa ner den. Den personal som fyller på drycker kan också sköta glassmaskinen och så vidare.

Maten ska lagas snabbt

Det viktiga med snabbmat är att tillagningen ska gå snabbt. Matens kvalitet är inte fullt lika viktig. Många som beställer mat på snabbmatsrestauranger har bråttom och att då vänta i 30 minuter på en hamburgare är inte hållbart. Det får inte ta mer än några minuter att beställa, få sin mat och köra därifrån.

Allt lagas på löpande band

Maten i en snabbmatsrestaurang lagas på löpande band. Den lagas inte unikt till varje gäst utan ofta har hamburgare och pommes legat på värmning ett tag. Om all mat skulle lagas direkt åt gästen vid beställning skulle det ta längre tid att få ut maten och då kan gästen lika gärna gå till en vanlig restaurang.

Personalens utbildning

När man söker arbete på en snabbmatsrestaurang behöver man inte ha någon utbildning alls. Allt man behöver veta lär man sig på interna utbildningar under de första arbetsdagarna. Det viktiga är att man vill lära sig och att man tål stress. Den interna utbildningen går bland annat igenom menyerna, hur maskinerna sköts, vad som finns var och allt annat.

Om man sedan vill gå vidare och nå en högre position inom restaurangen kan man också få utbildning inom det. Sedan är det bara att vänta på att en ledig tjänst blir utlyst.

Hälsovårdskontroller

Varje år utförs hälsovårdskontroller på snabbmatsrestaurangerna för att det ska vara hälsosamt att äta där. Oftast är det kommunernas enhet för miljö och hälsa som skickas ut men det kan även förekomma att Folkhälsomyndigheten gör mer övergripande kontroller. Myndigheten har större befogenheter och de kan rent av stänga en restaurang med en gång om det visar sig att de hygieniska eller hälsomässiga kraven inte följs.

Som gäst på en snabbmatsrestaurang ska man inte behöva oroa sig för bakterier och annat. Maten ska vara ätbar trots att den tillagas snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *