Många tror att det bara är kockar som sysslar med mat och som jobbar i restauranger men så är inte fallet. Här får du veta mer om olika yrken som sysslar med mat i olika form.

Kock

En kock är den person som lagar maten ute i köket. Kocken hjälper också till med att ta fram de rätter som ska serveras i restaurangen.

Kallskänka

Kallskänkan kan arbeta med salladsbarer, tillredning av kalla rätter, dekoration av smörgåstårtor och mycket annat. Precis som det låter sköter kallskänkan allt kallt i köket och denne har ofta ansvar för att se till så kocken har tillgång till kalla ingredienser under matlagningen.

Diskare

Diskaren sköter inte matlagningen men denne ska se till att all disk blir ren efter en dag i restaurangen. Diskaren kan antingen diska för hand eller sköta diskmaskinen. Diskaren ska också plocka in redskap, placera ut bestick i lådor med mera.

Servitör

Servitören är den som tar upp beställningar, bär ut maten och tar betalt. Servitören ska också finnas behjälplig för tändning av ljus, påfyllning av dryck och för att framföra kommentarer till kocken.

Hovmästare

Hovmästare finns på finare restauranger. Det är hovmästaren som har ansvar för restaurangen. Denne ser till att besökarna blir placerade vid sina bord, hovmästaren delar ut menyer och svarar på frågor.

Sommelier

En sommelier finns även det bara på finare restauranger. Det är denne som har ansvar för restaurangens hantering av vin. Sommelieren ska kunna svara på frågor om vinet, och även ta fram viner som passar den aktuella rätten.

Kassapersonal

På finare restauranger tar en servitör eller hovmästare betalt direkt vid bordet. På snabbmatsrestauranger står det personal i en kassa där gästerna betalar. Den här personalen hanterar inte heller maten men de måste kunna svara på frågor om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *