Det finns flera orsaker till varför du kan vilja göra din egen kattmat. Det kan t.ex. handla om att din katt är extra känslig i magen eller att du vill vara säker på att du har koll på ingredienserna. Till skillnad från hundar är katter naturligt mer känsliga. De har känsligare magar och ett näringsbehov som är mer krävande. Visst kan du göra din mat själv, men kom ihåg att det finns både säkerhetsrisker och utmaningar.

Smak har ingen större betydelse

Ett vanligt misstag är att laga egen kattmat för att katten ska få olika smakvariationer, men det är inget du behöver bry dig om. Katter fungerar inte som människor och känner inte smak på samma sätt. En människa har 9000 smaklökar – en katt har cirka 475 stycken. Däremot kan de vara aningen kräsna när det kommer till konsistens.

När du ska göra egen kattmat ska du således inte bara utgå från vad du tror att din katt kommer tycka om, utan främst ha form, lukt, konsistens och storlek i åtanke. Det är nämligen dessa faktorer som kommer vara avgörande om din katt äter eller inte. Vi rekommenderar att du även väljer en bra matskål till din katt. Satsa på en stadig matskål till katt som är rymlig.

Viktiga näringsämnen att ha koll på

Det finns några näringsämnen som är extra viktiga att din katt får i sig. Det gäller närmare 40 stycken varje dag. Din katt behöver få i sig mer än bara proteiner från kött och behöver tillgång till ett ganska stort urval av ingredienser för att leva gott.

  • Protein från djur
  • Fetter
  • Kolhydrater
  • Vitaminer och mineraler

Det är få vitaminer som din katt kan syntetisera naturligt. De allra flesta behöver de få i sig via kosten. Är du osäker på vilken typ av kost din katt bör ha och vilken matskål som passar bäst rekommenderar vi att du hör av dig till en professionell djurbutik eller kontaktar en veterinär. Att göra egen kattmat kan i många fall vara en god idé, men som tidigare nämnt finns det också risker som är viktiga att veta om. Det är viktigt att du har kunskap om vilka livsmedel som din katt faktiskt tål och som är bra för hälsan. För många människor är druvor ett självklart val när det kommer till att få i sig C-vitamin. Ger du däremot druvor till din katt kan utgången bli dödlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *