Många av oss tänker mest på saffran runt juletider, men kryddan har mycket att erbjuda året om. Läs vidare för att få reda på mer om den smakrika kryddan som inte bara tillhör de mest exklusiva kryddorna, utan faktiskt kan vara världens äldsta.

Vad är saffran?

Saffran utvinns från en särskild sorts krokus. Namnet kommer från persiskans zafarān. Det krävs väldigt många krokusar för att utvinna saffran, vilket är anledningen till att kryddan är så dyrbar.

Baka och laga mat

Lussekatter är det de flesta svenskar förknippar med saffran, och det är en riktig julklassiker. Genom att tillsätta choklad eller mandelmassa, eller byta ut russinen mot annan torkad frukt som tranbär, kan du sätta sprätt på lussekatterna till nästa julbak. Kryddan kan även användas som smaksättning i hemgjord glass, eller andra sorters kakor såsom vit (kakaofri) kladdkaka.

Saffran gör sig även mycket bra i matlagning. Paella är kanske den främsta maträtten som innehåller den exklusiva kryddan, men du kan även testa att använda den till andra rätter. Särskilt god blir den i mustiga grytor med vita bönor, fisk eller mört kött och grönsaker. Det blir en riktig festmåltid med ett glas vin, helst rött, gott bröd och en sallad. Testa även att använda kryddan till ugnsbakad kål, exempelvis fänkål eller blomkål, som tillsammans med vitt vin och andra kryddor som anis blir en fräsch och lyxig rätt till julbordet, bufféer eller som ett gott tillbehör till en måltid.

Genom historien

Saffran är en av världens äldsta kryddor, kanske till och med den allra äldsta. I Iran finns belägg för att den användes redan för femtiotusen år sedan och när kilskriften, det första bevarade skriftspråket, började användas på lertavlor i Mesopotamien så finns saffran omnämnt. Kryddan användes även i det gamla Egypten. Användningsområdet varierade: förutom som livsmedel har kryddan använts bland annat som medicin, i ritualer och för att färga tyger. Buddhistmunkars dräkter får sin gula färg från saffran. I Sverige har kryddan funnits åtminstone sedan medeltiden.

Visste du att saffran till och med omnämns i Bibeln? I kärleksdikten Höga visan finns passagen: ”I din lustgård växer granatträd med härliga frukter, henna och nardus, nardus och saffran, kalmus och kanel, alla slags doftrika träd, myrra och aloe och finaste kryddor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *